Omkullslagning

Undvik hårt väder och därmed
kraftig sjögång!



När är det en nödsituation

Hård vind får inte en båt att kapsejsa. Kapsejsningar orsakas av kraftiga och brytande vågor. Båten kapsejsar normalt också i det extrema fallet då kölen lossnar helt.

En båt som bara slagits ner, och inte fått kölen upp ur vattnet, reser sig normalt omedelbart igen. Konsekvenserna av en nedslagning är ofta markant mindre allvarliga. Konsekvenserna av en fullständig kapsejsning då båten haft masten mer eller mindre rakt neråt är ofta klart mer allvarliga.

  • Oreda ombord:
    Allt löst kommer att ha flyttat på sig.
  • Man överbord:
    Utan fastsatt livsele är det svårt att hålla sig kvar ombord.
  • Rigghaveri:
    Vid kapsejsning är risken mycket stor för rigghaveri eller skador på riggen.

Att undvika hårt väder och manövrera båten så att den inte hamnar tvärs vågorna eliminerar nästan helt risken för kapsejsning.

Förberedelser

Strategi

Taktik

Genomförande

Riskanalys

Utbildning

Underhåll

Kontroller

Planering

Övning

Att öva på omkullslagning är svårt. Istället krävs förberedelser där all utrustning, luckor och inredning gås igenom för att få en bild av vad som sannolikt kommer att lossna och hamna någon annan stans vid en omkullslagning. Därefter kan man överväga att på olika vis förhindra att utrustning och inredning lossar.

Säkerhetsutrustning

Nödutrustning

Erfarenheter

Andras erfarenheter finns i avsnitten;

Mer...





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa