Vädermottagare

Förutom att ta emot väderrapporter, primärt i form av GRIB-filer, via SSB-radio och satellitutrustning kan väderinformation tas emot via två andra separata enheter.

Mottagningen av NAVTEX och Väderfax kan också anordnas med hjälp av de flesta SSB-radioutrustningarna där man ansluter radions hörlursutgång till datorns microfoningång och sedan kör lämplig gratis programvara på datorn.

Vem bör ha en vädermottagare?

  • Den som inte önskar engagera sig i utrustningen utan bara få en väderrapport några gånger om dygnet (vid färd inom 400M ifrån land) skaffar en NAVTEX-mottagare.
  • En väderfax-mottagare skaffar bara den riktiga entusiasten idag.

NAVTEX

Nära nog alla kustländer i världen skickar flera gånger varje dygn ut en uppdaterad väderrapport för de prognosområden som det aktuella landet har och ansluter till. Räckvidden på en NAVTEX-utsändning är upp till 650 M ifrån sändaren. Detta gör att för oceanpassager är NAVTEX inte aktuellt. Men i alla andra situationer är NAVTEX ett enormt bra hjälpmedel.

NAVTEX är en del av GMDSS-systemet och är obligatoriskt på alla handelsfartyg. NAVTEX-informationen är helt fri. Det krävs således inga certifikat, licenser, abonnemang eller liknande.

NAVTEX-utsändningar sker i form av text. Väderrapporten läses på skärmen på NAVTEX-mottagen (eller papper om den har en inbyggd skrivare) och sparas automatiskt. Man behöver således inte passa utsändningstider eller liknande.

Förutom väderrapporter skickas också bland annat navigationsvarning, sjöräddningsinformation och vädervarning ut via NAVTEX.

Några alternativa NAVTEX-mottagare;

  • Furuno / NX-300D (med skärm, separerade meddelanden)
  • NASA Marine / PC NAVTEX USB (med skärm, meddelanden i en följd).
  • NASA Marine / PC NAVTEX USB (utan skärm, ansluts till en dator).

Installationen av en NAVTEX-mottagare är okomplicerad. Antennen ska monteras med så fri sikt som möjligt mot himlen men behöver inte sitta i masten eller högt upp.

Väderfax

Väderfax är väderkartor som sänds ut ifrån olika radiostationer runt om i världen. Väderkartorna tas emot med hjälp av en väderfax-mottagare och lagras i denna eller skrivs ut på papper om den har en skrivare. Funktionen är mycket lik en gammal telefax.

Överlägset vanligast idag är att man använder en SSB-radiomottagare kopplad till ljudkortet på en dator för att ta emot väderfax-informationen. Väderfaxmottagare med inbyggd skrivare är svåra att få att trivas ombord med salt, fukt, pappersrullar, rörliga delar och blir därmed ofta dyra.

Några alternativa Väderfax-mottagare;

  • Furuno / FAX 30 (black box, ansluts till en dator)
  • Furuno / FAX-408 (med inbyggd skrivare)
  • NASA Marine / HF3W (en enkel SSB-radiomottagare)

Installationen av en väderfax-mottagare är okomplicerad. En aktiv antenn är enklast men lite dyrare. Placera den med relativt fri sikt. En billigare lösning är en passiv piskantenn (trådantenn) som då skall ha en längd om cirka 6 meter som står relativt vertikalt.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa