Nära land

Som långfärdsseglare är man inte alltid mitt ute på oceanerna. Nedan följer några tips om utrustning man har nytta av nära land.

VHF

Att vara en långfärdsseglare utan en VHF är inget som rekommenderas. Via VHF sköts all kontakt med kustbevakning, hamnkaptener, marinor, andra närliggande fartyg och båtar och mycket mer.

En fast monterad VHF-radio med en sändareffekt om 25 Watt och en antenn monterad i masttoppen är därför obligatorisk. En VHF-radio med DSC-funktionalitet är varmt rekommenderad. Via DSC kan då enkelt och mycket snabbt ett nödmeddelande skickas vid behov.

För att få använda en VHF-radio krävs att man har ett VHF-certifikat (det som idag benämns som SRC - Short Range Certificate).

Att ha möjlighet att lyssna och sända med VHF-radio ifrån sittbrunnen ökar säkerheten markant. Försök montera VHF-radion väl skyddad under däck och lätt användbar för den som navigerar eller sitter vid navigationsbordet.

En bärbar VHF-radio som kan tas med på bryggan, till hamnkontoret, ut i dingen, med i livflotten eller upp på däck är inte nödvändigt men mycket praktiskt. Numera finns det också bärbara VHF-radios med DSC och inbyggd GPS.

I många "långfärdsseglarhamnar" utomlands finns ofta ett lokalt "radionät" på någon VHF-kanal någon gång under dagen där alla som vill kan lyssna och meddela något. Här kommer ofta information om bra butiker, bra restauranger, bra pubar, efterlysningar, frågor och svar och allt annat långfärdsseglare vill och behöver.

Mobiltelefon

Att alltid kunna ringa och bli uppringd är något vi alla har vant oss vid numera. De flesta mobiltelefoner fungerar i de flesta länder idag. Dyrare mobiltelefoner fungerar nästan garanterat i de länder ni kommer att segla till.

Många skaffar ett lokalt SIM-kort i de länder de seglar till för att hålla nere kostnaden för telefonsamtal samt få tillgång till internet till en rimlig kostnad.

Skaffa gärna en separat telefon att ha ombord som tål stötar, fukt, vatten och därmed med större säkerhet fungerar när den verkligen behövs. Eller placera den ordinarie telefonen i en vattentät påse anpassad för mobiltelefoner.

Mobilt bredband

Med hjälp av en router för mobilt bredband (3G och/eller 4G) kan åtkomst till internet ordnas för flera enheter ombord samtidigt. För bästa funktion rekommenderas att en extern antenn installeras.

Mobilt bredband kräver ett abonnemang i form av ett SIM-kort. Detta anskaffas med fördel lokalt i det land man befinner sig för en viss datamängd eller en månad i taget.

Routern kan med fördel vara av samma modell som används för hemmabruk. De är billiga och kommer att hålla tillräckligt länge ombord om de placeras på ett lämpligt ställe. Ofta strömförsörjs de med 12V vilket gör att de kan anslutas direkt till båtens elsystem.

WiFi

Många hamnar erbjuder WiFi idag. Att kunna ta emot WiFi-signalen på båten (i marinen eller på ankarplatsen) är mycket behändigt. Med en bra riktantenn kan uppkoppling fås på över 1 kilometers avstånd ifrån basstationen.

Uppkopplingen kan då, med rätt utrustning, delas till mobiltelefon, surfplattor och datorer ombord som alla då kan dela på samma eventuella inloggning.

Fördelarna med WiFi gentemot satellit och SSB-radio är att hastigheten ofta är flera hundra gånger snabbare och kostnaden är ofta nästan försumbar eller obefintlig. Tyvärr sträcker sig räckvidden aldrig utanför hamnens direkta närområde...





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa